De ‘Nightingale’.

6 maart 2016. De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met het ontwerpen, haken en maken van een nieuwe tas: De Nachtegaal! Opnieuw voelde ik me uitgedaagd om een asymmetrisch figuur te haken in een rond vlak. Mijn dochter heeft op 1 muur een prachtig behang met allemaal vogeltjes. Ik word vrolijk van al die kleurige beestjes! En zo ontstond het idee om een vogeltje te gaan haken in het ronde vlak. Op internet ging ik op zoek en zag ik dit plaatje van een Japanse Nachtegaal.

En de kleurtjes van dit vogeltje, ik weet het niet, ik vind het een prachtig vogeltje! Dat koppie. Schitterend! Dat valt niet te vatten in een paar vasten met meeloopdraden…

japansenachtegaal

Nachtegaal (2)

Meer foto’s en informatie over dit ontwerp kun je lezen in het eigen hoofdstuk over deze tas op deze site.

Maar dan de engelse vertaling: Nightingale. Zegt Florence Nightingale jullie iets? 

Op deze informatie zit je misschien als haakster niet te wachten. De reden dat ik het toch aanhaal is, omdat ook deze tas iets vertegenwoordigt voor mij. Jaren ben ik als verpleegkundige werkzaam geweest. Het was echt mijn leven. Ik werkte met ernstig zieke kinderen en prematuren. Heel nuttig en zinvol om te doen. Waardevol. Ooit zag iemand in dat zieken speciale aandacht en verzorging nodig hadden. De professionalisering van het verpleegkundig beroep… Dit was mijn stokpaardje. Alle opleidingen die ik volgde sloot ik af met een scriptie of afstudeeronderwerp. En elke keer verdiepte ik me in de professionalisering van het verpleegkundig-/kinderverpleegkundig-/kindericverpleegkundig beroep. En hoe grappig; de school van mijn basis opleiding tot verpleegkundige heette zelfs Florence Nigtingale!

Dus… Even een klein opfrissertje van een klein maar belangrijk stukje geschiedenis. Een samenvatting van de tekst op Wikipedia.

Florence Nightingale

(Florence, 12 mei 1820Londen, 13 augustus 1910) was een Brits verpleegkundige, sociaal hervormer, statistica en mystica.

De jonge Florence had, als intelligente en goed opgeleide dochter uit een zeer welgestelde Engelse familie, alle troeven in handen voor succes in de betere kringen. Als tiener echter hoorde ze de “stem van God” en wist ze dat ze niet het lege bestaan wenste te leiden van de aristocratie maar het lot van de armen, zieken en gewonden wilde verbeteren. Als protest tegen de beperkingen die haar daarin in die tijd als vrouw werden gesteld, schreef ze een feministische klassieker: Cassandra.

Ondanks sterk verzet van haar familie, deed de in Italië geboren Florence ervaring op in het verzorgen van zieken. Verpleging als vak moest nog uitgevonden worden. Korte tijd bracht ze door in het diaconessenhuis in het Duitse Kaiserswerth en bij de zusters van St. Vincent de Paul in de buurt van Parijs. Na haar terugkomst in Engeland legde zij zich toe op de reorganisatie van een klein ziekenhuis in Londen. Deze veelzijdige vrouw is bekend geworden als de grondlegger van de moderne verpleegkunde, maar haar belangrijkste bijdragen leverde ze achter de schermen. 

Toen tijdens de Krimoorlog William H. Russell, de correspondent van het Engelse dagblad The Times, melding maakte van mensonterende toestanden onder de zieke en gewonde Britse soldaten, bood Florence, als 34-jarige verpleegster, haar diensten aan.

Gesteund door minister van oorlog Sidney Herbert vertrok Florence aan het hoofd van een groep van 38 verpleegsters naar Scutari. Met geduld, tact en vooral veel organisatievermogen wist zij orde in de hospitaalafdeling van de Selimiye-kazerne te scheppen en bereikte dat de verzorging van gewonden aanmerkelijk verbeterde. Toch stierven juist in haar ziekenhuis relatief de meeste soldaten. Ze drong aan op een onderzoek, waaruit bleek dat een defecte riolering de oorzaak was. Hier heeft ze haar leven lang een sterk besef van het belang van hygiëne (“de dienares van de beschaving”) aan overgehouden. Het duurde echter even voordat ze de ontdekking van tijdgenoot Louis Pasteur, dat infecties door bacteriën worden veroorzaakt, accepteerde.

Na haar terugkomst in Engeland richtte ze in 1856 een verpleegstersschool op in het St. Thomashospitaal in Londen, een van de eerste opleidingen op dit gebied en de invloedrijkste. In 1859 schreef ze Notes on Nursing, What It Is, and What It Is Not, het eerste moderne handboek voor de verpleging van zieken. Haar opvatting dat gezondheid niet slechts de afwezigheid van ziekte is, maar de situatie waarin een mens al zijn of haar talenten kan ontplooien, heeft de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepaald.

Het werken als kinder(ic)verpleegkundige ligt inmiddels ver achter mij, maar vormde mij wel en was een heel belangrijk onderdeel in mijn leven!

Dus ook daarom: De Nightingale!!

Op 5 maart, gister dus, was ik uitgenodigd bij de stand van Keet & Co tijdens het CreaWeekend in Gorinchem. Een leuke, inspirerende omgeving om mijn tas voor de eerste keer te delen met jullie! Ik keek er lang naar uit. Ik kreeg een prachtige plek, voor de stand van Keet en Co (http://www.keetenco.nl/ )en naast DenDennis (http://www.dendennis.nl/)! En het was een heel gezellige en vrolijke dag! 

image3

Dank jullie wel, lieve mensen, die al langs kwamen en heel enthousiast reageerden! Dank je wel, Irene, dat je speciaal voor dit, voor jouw onbekende ontwerp kwam, en hem direct aanschafte als pakket bij Keet en Co. Nou ja, je krijgt hem voor je verjaardag van je moeder begreep ik ;). 

Heel blij en enthousiast reed ik weer naar huis. Dank jullie allemaal wel!!!

 

Post navigation

  2 comments for “De ‘Nightingale’.

  1. Margriet
    7 maart 2016 at 01:29

    Ik vind het nieuwe ontwerp prachtig, vrolijk en lief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *