Oilily-look-Like Zomertas

In dit hoofdstuk staat het patroon van de Oilily-look-Like Zomertas beschreven. Deze tas heb ik ontworpen, nadat ik geïnspireerd raakte door het Oilily servies. Mijn meest speciale vriendin heeft daar een mok van en ik dacht: daar ga ik een tas van maken!

Mijn plan werd heel snel breder bekend en al snel werd duidelijk dat er veel interesse is voor het patroon. Daarom heb ik deze uitgewerkt en ik hoop dat heel veel mensen plezier gaan beleven aan het maken en gebruiken van deze tas! Ik ben er verliefd op! Heel veel succes en plezier met het maken. Een hippe tas, waar meer voor nodig is dan netjes kunnen haken. Maak het hip, meer dan haken!

Garen

De tas is deels gehaakt met het garen van Claire Boeter, By Claire’s nr. 1! Een heel fijn garen, wat sinds februari 2015 op de markt is. Het heeft een mooie glans en tijdens het haken geeft het geen lusjes! Echt een aanrader. Het garen is verkrijgbaar in ontzettend veel prachtige kleuren! Tijdens het haken van de tas, was ik in de gelegenheid om Claire te ontmoeten.

Ook gebruikte ik Phil Coton 3. Het garen van Claire was nog niet op de markt, toen ik begon met het haken van de tas en ik had niet de beschikking om te kiezen uit al haar kleuren. Vandaar dat ik 3 kleuren van Phildar heb gebruikt.

Materialen voor de Oilily-look-like zomertas 

 • Garen; zie tabel hieronder
 • haaknaald nr. 3
 • steekmarkers
 • Knitpro hengsels (kleur naar keuze)
 • binnenvoering stof (50 x 120)
 • naald
 • garen in kleur voeringstof
 • ijzergaren
 • 3 placemats
 • sluiting naar keuze (geen, rits, gesp, knoop o.i.d.)
By Claire Nr.1

Kleurnummer

Bruto bollen

Netto bollen

Blauw 371 2 1
Groen 2147 1 1
Donker blauw 2110 1 1
Roze 232 4 2
Wit 310 3 2
Grijs 2232 1 1

Phil Coton 3

     
Goud 0073 2 1
Geel 0063 1 1
Rood 0050 6 3
Totaal   21 13

 

Bruto bollen:

Er wordt gehaakt in de achterste lussen en er worden drie meeloopdraden gebruikt.

Ik had genoeg garen. Dus als ik een stuk in 1 kleur haakte, gebruikte ik 4 bollen van die kleur. De eerste was de draad waar ik de steken mee haakte. En de drie overige bollen gebruikte ik als de meeloopdraden.

Zo werden de effen delen mooi strak van kleur.

Wil en kan je haken met genoeg garen, dan raad ik deze manier erg aan! Je hebt dan in totaal 21 bollen garen nodig.

Netto bollen:

Na het haken bekeek ik hoeveel garen ik verbruikt had per kleur! Dus eigenlijk, letterlijk, het aantal gram. (Dus niet het aantal bollen!)

Minimaal heb je 13 bollen garen nodig, in de aangegeven kleuren, om de tas te kunnen haken. Nadeel is dan wel dat je erg moet nadenken hoe je werkt met de meeloopdraden. Maar als je hier creatief in bent moet het kunnen. 1 bol rood zou je bijv. al in drie delen kunnen opwinden, zodat je die 3 kleine bolletjes gebruikt als meeloopdraden. Dit scheelt 2 bollen kopen.

 

Wand 65 toeren (ong. 27 cm)
  216 steken (3×72 st, ong. 76 cm)
Bodem rond
  Doorsnee ong. 24 cm
  Begin met 8 v in magische ring
  Toer 22 16x meerderen
  26 toeren totaal (216 st)

 

 

oilily tas - gerbelien (19)

Let op!

 • Al deze gegevens zijn gebaseerd op mijn manier van haken! De exacte hoeveelheid voor jullie tas, hangt af van jullie persoonlijke manier van haken.
 • Ik haak strak.
 • Alle toeren worden in een spiraal gehaakt. De toer wordt niet afgesloten met een halve vaste.
 • Voor de oriëntatie is het gebruik van een steekmarker noodzakelijk.

Als je deze tas gaat haken en je hebt vragen, stel je vraag op de faceboekgroep: De Hippe Haakgroep. In deze groep zijn ook andere haaksters bezig met het haken van deze tas en kunnen we met elkaar en van elkaar leren. Je kunt ook contact met me opnemen via de mail. Zie het hoofdstuk contact.

Afkortingen die ik gebruik:

 • v              vaste
 • st             steek
 • lbl            licht blauw
 • g              goud
 • dbl           donker blauw
 • gr             groen
 • gl             geel
 • r              rood
 • rz             roze
 • w              wit
 • gr             grijs

 

oilily tas - gerbelien (12)De bodem

Alle toeren worden in een spiraal gehaakt. De toer wordt niet afgesloten met een halve vaste.
Voor de oriëntatie is het gebruik van een steekmarker noodzakelijk.

Dit is qua vorm het moeilijkste deel van de tas. Hij moet namelijk plat blijven en daarom moet er gemeerderd worden in elke toer.
Dit patroon gaat uit van 8 meerderingen per toer.
In toer 22 worden er 16 meerderingen gemaakt. De ervaring leert dat dit de meest platte ronde bodem geeft.

Er wordt veelvuldig van kleur gewisseld! De eerste doorhaling in de steek gaat met de oorspronkelijke kleur, de tweede doorhaling met de nieuwe kleur. Je pakt de nieuwe kleur op vanaf de doos met bollen en leidt deze met je hand naar je werk, vlak bij je werk zitten dan wat meeloopdraden gedraaid door elkaar heen, maar dit is geen probleem. Je haakt de vaste af met de nieuwe kleur. Je volgende vaste is dan in de nieuwe kleur.
Mocht de nieuwe kleur maar 1 steek nodig zijn, dan haak deze steek als volgt: eerste doorhaling de kleur, tweede doorhaling in de volgende nieuwe kleur.

Tip:
In het hoofdstuk Techniek kun je een filmpje vinden hoe je een kleurwissel maakt. En ook vind je daar een filmpje over hoe ik werk om te voorkomen dat alle draden in de knoop raken.

Vanaf toer 3 ga je zeker de meeloopdraden meenemen.

De bodem bestaat uit 26 toeren en we hebben dan in totaal 216 steken in de omtrek.

Haak 4 lossen en sluit met een halve vaste tot een ring, of start met een magische ring. Ik start met de magische ring, omdat ik dan geen gaatje heb in het midden. Zie het filmpje: hoe begin je met een magische ring in het hoofdstuk Techniek.

Veel plezier en succes!

 


CALweek1

Begin met de lichtste kleur blauw.

Toer 1.Maak een magische ring met 8 v. en laat een stuk draad hangen wat je kunt gebruiken in toer 2 en 3.

Toer 2. 2v in elke st. (16)

Toer 3. Let op! Neem vanaf nu zeker 3 meeloopdraden mee. Licht blauw (het stuk begindraad van je magische ring, dbl en gr bijv.) 2v op elke 2de st. De laatste st maak je een kleurwissel naar gr. (24)

Toer 4. 2v in elke 3de st. De laatste st maak je een kleurwissel naar dbl. (32)

Toer 5. (Let op! Denk er in deze toer aan om je meeloopdraden te wisselen in de kleuren van de volgende toeren. Dit zijn g en gl). 2v in elke 4de st. De laatste st maak je de kleurwissel naar gl. (40)

Er moet in elke toer van de gehele bodem gemeerderd worden met 8 vasten! Houdt dit goed in de gaten.

aanwijzing1Toer 6. Het patroon van deze toer is 4v in gl, 2v in g. En er moeten 8 meerderingen worden gedaan. Je meerdert in deze toer elke 5de st. dit komt mooi uit, want dat zijn de 2v in g. De laatste 2v zijn g en haak je in de laatste steek van de vorige toer. Zie bij de gele pijl. (48)


Toer 7. Het patroon van deze toer is 2v g, 2v gl, 2v g, 1v lbl. Er moeten ook weer 8 meerderingen worden gedaan. Je kunt dus in elke 6de st een meerdering doen. Let op! Kijk goed naar het patroon. De gele pijl laat zien, dat je begint met 1v g, 2v gl enz. Je eindigt deze toer met de meerdering 1v lbl en 1v g in de laatste steek van de vorige toer. Zie de groene pijl. (56)

Toer 8. Het patroon van deze toer is 4v g, 4v lbl. Je kunt meerderen in elke 7de st.
LET OP! Kijk goed naar het patroon! De rode pijl geeft aan dat je de 7de en 8ste v van deze toer haakt in dezelfde st van de vorige toer. (64)

Toer 9. Gehele toer in lbl. Denk aan je 8 meerderingen, de 8st st. (72)

Toer 10. Gehele toer in lbl. Denk aan je 8 meerderingen, de 9de st. De laatste st maak je een kleurwissel naar r. (80)

CALweek2 

Toer 11-17.
Gehele toer in r. Denk aan de 8 meerderingen per toer.
Verdeel deze meerderingen gelijkmatig over je werk, zodat je niet een 8-hoek krijgt. Draden: 4 rood.

Tip!
Bijv. Toer 11 meerder je de 5de steek, vervolgens haak je 9v. dan de meerdering, 9 vasten, de meerdering. Aan het eind van deze toer haak je dus alsnog 5v voordat je klaar bent met de toer.
Toer 12 meerder je gewoon de 11de steek. Toer 13 meerder je de 6de steek, 11v, dan de meerdering en weer 11v. je eindigt dan met nog 6v.
Enz.

Toer 18.
Het patroon is: 7v r, 2v g, 7v r, 2v g enz. Meerder deze toer 8x. Draden: 2 rood en 2 goud.
Mijn advies: 5v r, dan de meerdering van 2v r in de steek van de vorige toer, 2v g, 7v r, 2v g, 5v r en de twee volgende rode v zijn weer je meerdering. Je meerdert elke 17de steek. Eindig met 2v g. (144) 

Toer 19.

Het patroon is: 6v r, 1v g, 1v rz, 1v g, 6v r, 4v g enz. Kijk goed naar het patroon! Meerder deze toer 8 x. Draden: 2 rood, 1 goud, 1 roze.
Mijn advies: 1v g, 6v r, 1v g, 1v rz, 1v g, 6v r, 1v g, dan de meerdering van 2v g in 1 steek van de vorige toer, 1v g. Herhaal dit tot het einde van deze toer. Je eindigt met 3v g. Je meerdert nu elke 18de st. Zie de groene pijl. (152)

Knipsel2Toer 20.
Het patroon is: 2v g, 2v r, 2v g, 4v rz, enz. Meerder deze toer 8x. Kijk weer goed naar het patroon. Draden: 1 rood, 1 goud, 2 roze.
Mijn advies: 1v rz, 2v g, 2v r, 2v g, 1v rz, dan de meerdering van 2v rz in 1 steek van de vorige toer, 1v rz, 2v g, 2v r, 2v g, 3v rz. Herhaal dit tot het eind van de toer. Je eindigt de toer dan met 3v rz. Zie de blauwe pijl. Je meerdert zo deze toer elke 19de steek. (160)

Toer 21.
Het patoon is: 2v g, 9v rz, 2v g, 8v rz, enz. Meerder deze toer 8x. Draden: 2 goud, 2 roze.
Mijn advies:3v rz, 2v g, 3v rz, dan de meerdering van 2v rz in 1 steek van de vorige toer, 4v rz, 2v g, 5v rz. Herhaal dit tot het eind van de toer. Je eindigt met 5v rz. Je meerdert zo deze toer elke 20ste steek. (168)

Toer 22.
Deze toer wordt geheel in rz gehaakt. Let op! Deze toer moet er 16x gemeerderd worden. Verdeel deze gelijkmatig over de toer. Draden: 4 roze.
Mijn advies: meerder de 10de steek, meerder vervolgens na 10v de 11de steek, meerder na 9 steken de 10de steek, meerder vervolgens na 10v de 11de steek. (184)

Toer 23.
Deze toer wordt geheel in roze gehaakt. Meerder deze toer 8x, elke 23ste steek. Draden: 4 roze. Wissel 10 steken voor het einde van de toer 1 roze meeloopdraad voor een goudkleurige. Wissel 5 steken voor het eind van de toer 1 roze meeloopdraad voor 1 goudkleurige. (192)

Toer 24.
Deze toer wordt geheel in goud gehaakt. Meerder deze toer 8x, elke 24ste steek. Draden: 2 draden goud, 2 draden roze. Wissel 10 steken voor het einde van de toer 1 roze meeloopdraad voor een donkerblauwe. Wissel 5 steken voor het eind van de toer 1 roze meeloopdraad voor 1 donker blauwe. (200)

Toer 25.
Deze toer wordt geheel in donkerblauw gehaakt. Meerder deze toer 8x, elke 25ste steek. Draden: 2 draden donkerblauw, 2 draden goud. Wissel 10 steken voor het einde van de toer 1 gouden meeloopdraad voor een groene. Wissel 5 steken voor het eind van de toer 1 gouden meeloopdraad voor 1 groene. (208)

Toer 26.
Deze toer wordt geheel in groen gehaakt. Meerder deze toer 8x, elke 26ste steek. Draden: 2 draden groen, 2 draden donkerblauw. Wissel 10 steken voor het einde van de toer 1 donkerblauwe meeloopdraad voor een lichtblauwe. Wissel 5 steken voor het eind van de toer 1 donkerblauwe meeloopdraad voor 1 lichtblauwe. (216)

CALweek4aDe bodem is nu klaar!

 


 

De zijkant

OILrandjevlindersVanaf dit punt bestaat de tas elke toer uit 216 steken.

Toer 1-2.
Deze toeren worden geheel in lbl gehaakt.
Draden: 2 draden lbl, 2 draden donkerblauw. Wissel 10 steken voor het einde van toer 2 donkerblauwe meeloopdraad voor een groene. Wissel 5 steken voor het eind van de toer 1 donkerblauwe meeloopdraad voor 1 groene.

Toer 3.
Deze toer wordt geheel in groen gehaakt.
Draden: 2 draden groen, 2 draden lichtblauw. Wissel 10 steken voor het einde van de toer 1 lichtblauwe meeloopdraad voor een donkerblauwe. Wissel 5 steken voor het eind van de toer 1 lichtblauwe meeloopdraad voor 1 donkerblauwe.

Toer 4.
Deze toer wordt geheel in donkerblauw gehaakt.
Draden: 2 draden groen, 2 draden donkerblauw. Wissel 10 steken voor het einde van de toer 1 groene meeloopdraad voor een witte. Wissel 5 steken voor het eind van de toer 1 groene meeloopdraad voor 1 witte.

Nu wordt er begonnen aan misschien wel het meest ingewikkelde haakgedeelte van de tas:

De vlinders!

Vlinderrand1

Houd tijdens het haken van dit deel goed voor ogen wat het eindresultaat gaat zijn! Wees flink om iets uit te halen, als het niet mooi genoeg is naar de zin. Als er de tijd wordt genomen om dit netjes te doen, wordt het prachtig!!
Hou vol, geef niet op!

Let op!
Gebruikelijk is het om te haken met 3 meeloopdraden. In komend deel van de tas, is dat soms bijna niet mogelijk door de vele kleurwisselingen.

Let op!
Vergeet niet dat, in mijn geval wit, heel besmettelijk is voor doorschijnen van welk kleurtje dan ook. Kies dus nu zorgvuldig of er als achtergrond voor wit gekozen wordt.

Let op!
Vergeet niet dat draden waar vasten mee gehaakt moeten worden, 5 steken voordat het gebruikt gaat worden al mee gaan lopen.
En als het haken van vasten klaar is in een bepaalde kleur, moet die draad minstens 5 steken mee lopen, voordat deze afgeknipt kan worden. Zie filmpje vervangen meeloopdraden in hoofdstuk Techniek.

Let op!
De draden waar niet mee gehaakt is, die enkel meelopen, mogen op elk moment waarop het nodig is afgeknipt worden.

Let op!
Als je 2 of meer meeloopdraden in dezelfde kleur gebruikt, let er dan op dat je wel altijd met dezelfde draad de vasten haakt. Dit maakt eventueel uithalen eenvoudiger. Dus let altijd goed op, met welke draad er gehaakt wordt. Dit is ook belangrijk met het vervangen van de draden. Dan kan er niet per ongeluk een haakdraad direct na het haken van steken afgeknipt worden.

oilily tas - gerbelien (11)oilily tas - gerbelien (22)Let op!

Het patroon wordt 3x herhaald, naast elkaar. Blijf goed tellen! En blijf goed kijken naar het patroon!

Houd bovenstaande punten goed voor ogen. Zijn er toch onduidelijkheden, laat het me dan weten! Zie contact.

Toer 5.
Deze toer wordt geheel in wit gehaakt.
Draden: 4 wit. Dus wissel direct in deze toer 1 lichtblauwe meeloopdraad voor een witte. En na 5 vasten, vervang je de laatste lichtblauwe meeloopdraad voor een witte.

Toer 6.
De groene pijl geeft aan waar je begint met het patroon van de vlinders. Na de eerste 4v in wit, vervang je een witte meeloopdraad voor 1 goud. De hele verdere toer haak je dus met 3 witte draden en 1 gouden draad.
9v w, 2v g, 26v w, 2v g, 18v w, 2v g, 13v w. Herhaal dit nog 2x.

Toer 7.
9v w, 3v g, 24v w, 3v g, 18v w, 3v g, 12v w. Herhaal dit nog 2x.
Draden: 3 wit, 1 goud.

Toer 8.
7v w (vervang na 1 v in w een meeloopdraad in lbl, vervang na 4v in w een meeloopdraad in rz), 1v lbl, 1v w, 1v g, 1v rz, 2v g, 22v w (vervang direct bij eerste v de lbl meeloopdraad in w, vervang na 3v in w de rz meeloopdraad in w. Vervang na 17v w een meeloopdraad w in rz, vervang na 22v w een meeloopdraad in lbl),2v g, 1v rz, 1v g, 1v w, 1v lbl, 14v w (vervang na 2v w de rz meeloopdraad in w, vervang na 5v in w de lbl meeloopdraad in w. Vervang na 9v w een meeloopdraad w in lbl, vervang na 12v w een meeloopdraad in rz),1v lbl, 1v w, 1v g, 1v rz, 2v g, 11v w (vervang direct bij eerste v de lbl meeloopdraad in w, vervang na 3v in w de rz meeloopdraad in w) Herhaal dit nog 2x.

Toer 9.
8v w (vervang na 2 v in w een meeloopdraad in lbl, vervang na 4v in w een meeloopdraad in rz), 1v lbl, 1v g, 2v rz, 1 v g, 1v w (vervang de lbl meeloopdraad in w), 5v g (vervang na 3v g de rz meeloopdraad in w), 10v w, 5v g (vervang na 2v g een meeloopdraad w in rz, vervang na 5 v g een meeloopdraad w in lbl), 1v w, 1v g, 2v rz, 1v g, 1v lbl, 16v w (vervang na 3 v w een meeloopdraad rz in w, vervang na 5v w een meeloopdraad lbl in w. Vervang na 11v w een meeloopdraad w in lbl, vervang na 13v w een meeloopdraad w in rz), 1v lbl, 1v g, 2 v rz, 1v g, 1v w (vervang de lbl meeloopdraad in w), 5v g (vervang na 3v g de rz meeloopdraad in w), 5v w. Herhaal dit nog 2x.

Toer 10.
5v w (vervang na 3v w een meeloopdraad w in lbl, vervang na 4v w een meeloopdraad w in rz), 4v g, 1v lbl, 1v rz, 1v g, 1v w, 1v g, 3v rz (vervang na 1 v rz een meeloopdraad lbl in w), 2v g, 10 v w (vervang na 3v w een meeloopdraad rz in w, vervang na 7v w een meelloopdraad w in rz), 2v g, 3v rz (vervang na 2v rz een meeloopdr w in lbl), 1v g, 1v w, 1v g, 1v rz, 1v lbl, 4v g (vervang na 4 v g een meeloopdraad rz in w), 10v w (vervang na 1 v w een meeloopdraad lbl in w. Vervang na 9v w een meeloopdraad w in lbl), 4v g (vervang na 1v g een meeloopdraad w in rz), 1v lbl, 1v rz, 1v g, 1v w, 1v g, 3v rz (vervang na 1v rz een meelloopdraad lbl in w), 2v g, 5v w (vervang na 3v w een meeloopdraad rz in w). Herhaal dit nog 2x.

Toer 11.
5v w (vervang na 2v w een meeloopdraad w in rz, vervang na 5v w een meeloopdraad w in lbl), 2v g, 3v rz (vervang na 1v rz een meeloopdraad w in r), 1v lbl, 2v g, 2v r (vervang na 2v r een meeloopdraad lbl in w. Let op: dit is weer je haakdraad van wit!), 3v rz, 1v g, 10v w (vervang na 1v w een meeloopdraad r in w. Vervang na 9v w een meeloopdraad w in r), 1v g, 3v rz (vervang na 2v rz een meeloopdraad w in lbl), 2v r, 2v g, 1v lbl, 3v rz (vervang na 1v rz een meeloopdraad r in w. Let op: dit is weer je haakdraad wit!), 2v g (vervang na 2v g een meeloopdraad lbl in w), 10v w (vervang na 10v w een meeloopdraad w in lbl), 2v g, 3v rz (vervang na 1v rz een meeloopdraad w in r), 1v lbl, 2v g, 2v r (vervang na 2 v r een meeloopdraad lbl in w. Let op: dit is weer je haakdraad van wit), 3v rz, 1v g, 10v w (vervang na 1v w een meeloopdraad r in w). Herhaal dit nog 2x.

Toer 12.
6v w (vervang na 6v w een meeloopdraad w in lbl), 2v g (vervang na 2v g een meeloopdraad w in r), 1v rz, 2v g, 1v lbl, 3v r (voeg na 3v r een meeloopdraad w mee, dit is je haakdraad in wit! Je werkt dus heel even met 4 meeloopdraden), 3v rz (vervang na 2v rz een meeloopdraad lbl in w), 1v g, 10 v w (Knip na 1v w de rode draad af! Vervang na 9v w een meeloopdraad w in r), 1v g, 3v rz (vervang na 1v rz een meeloopdraad w in lbl), 3v r, 1v lbl (voeg een meeloopdraad w mee, dit is je haakdraad in wit! Je werkt dus heel even met 4 meeloopdraden), 2v g, 1v rz, 2v g (vervang na 1v g een meeloopdraad r in w. Knip na 2v g de meeloopdraad lbl af!), 12v w (vervang na 12v w een meeloopdraad w in lbl), 2v g (verivang na 2v g een meeloopdraad w in r), 1v rz, 2v g, 1v lbl, 3v r (voeg na 3v r een meeloopdraad w mee, dit is je haakdraad in wit! Je werkt dus heel even met 4 meeloopdraden), 3v rz (vervang na 2v rz een meeloopdraad lbl in w), 1v g, 5v w (knip na 1v w de rode meeloopdraad af!). Herhaal dit nog 2x.

Toer 13.
7v w (vervang na 6v w een meeloopdraad w in r. Voeg extra meloopdraad toe in lbl), 2v g, 1v w, 1v g, 1v r, 1v lbl, 1v r, 1v rz 3v g (knip meeloopdraad lbl af!), 12 v w (vervang na 1v w een meeloopdraad r in w. Vervang na 11 v w een meeloopdraad w in r en voeg een extra meeloopdraad toe in lbl), 3v g, 1v rz, 1v r, 1v lbl, 1v r, 1v g, 1v w, 2v g (knip na 2v g de meeloopdraad lbl af!), 14v w (vervang na 1v w een meeloopdraad r in w. Vervang na 13v w een meeloopdraad w in r. Voeg een extra meeloopdraad toe in lbl), 2v g, 1v w, 1v g, 1v r, 1v lbl, 1v r, 1v rz, 3v g (knip meeloopdraad lbl af!), 6v w (vervang na 1v w een meeloopdraad r in w). Herhaal dit nog 2x.

Toer 14.
9v w (vervang na 5v w een meeloopdraad rz in r, vervang na 8v w een meeloopdraad w in lbl), 1v g, 3v r, 1v lbl, 1v g, 18v w (vervang na 3v w een meeloopdraad r in w, vervang na 4v w een meeloopdraad lbl in w. Vervang na 14v w een meeloopdraad w in lbl, vervang na 15v w een meeloopdraad w in r), 1v g, 1v lbl, 3v r, 1vg, 18v w (vervang na 1v w een meeloopdraad lbl in w, vervang na 4v w een meeloopdraad r in w. Vervang na 14 v w een meeloopdraad w in r, vervang na 17 v w een meeloopdraad w in lbl), 1v g, 3v r, 1v lbl, 1v g, 9v w (vervang na 3v w een meeloopdraad r in w, vervang na 4v w een meeloopdraad lbl in w). Herhaal dit nog 2x.

Toer 15.
8v w (vervang na 4v w een meeloopdraad w in rz, vervang na 5v w een meeloopdraad w in r), 1v g (voeg een extra meeloopdraad toe in lbl en een extra meeloopdraad toe in gr! Je hebt nu dus 5 meeloopdraden!), 1v rz, 2v r, 1v rz, 1v g, 1v lbl, 4v gr ( knip na 2v gr de meeloopdraad r af!), 10v w ( knip na 1 v w de meeloopdraad lbl af! Voeg na 9v w weer een extra meloopdraad toe in lbl, je 4de meeloopdraad.), 4v gr (voeg na 2 v gr een extra meeloopdraad r toe, je hebt nu weer 5 meeloopdraden), 1v lbl, 1v g, 1v rz, 2v r (knip na 2v r meeloopdraad gr af) 1v rz (knip na 1v rz de meeloopdraad lbl af), 1v g, 16v w (vervang na 3v w de meeloopdraad r in w. Vervang na 13 v w een meeloopdraad w in r), 1v g (voeg een extra meeloopdraad toe in lbl en een extra meeloopdraad toe in gr! Je hebt nu dus 5 meeloopdraden!), 1v rz, 2v r, 1v rz, 1v g, 1v lbl, 4v gr (knip na 2v gr de meeloopdraad r af!) 5v w (knip na 1 v w de meeloopdraad lbl af. Vervang na 5v w een meeloopdraad gr in w). Let op: je hebt nu een ander uitgangspunt wat de draden betreft om dit patroon te herhalen. Je hebt nu w, g, rz en w. Je hebt al rz. Deze hoef je dus niet te wisselen. Herhaal het patroon van de vlinders nog 2x.

Toer 16.
8v w, 1v g (vervang een meeloopdraad w in gr), 3v rz, 1v g, 1v w, 1v gr, 18v w (vervang na 5v w de meeloopdraad gr in w. Vervang na 13v w de meeloopdraad w in gr), 1v gr, 1v w, 1v g, 3v rz (vervang na 3v rz de meeloopdraad gr in w), 1v g, 16v w, 1v g (vervang een meeloopdraad w in gr), 3v rz, 1v g, 1v w, 1v gr, 9v w (vervang na 5v w de meeloopdraad gr in w). Herhaal dit nog 2x.

Toer 17.
Herhaal toer 16.

Toer 18.
8v w, 2v g (vervang na 1 v g een meeloopdraad w in gr), 2v rz, 1v g, 1v w, 1v gr, 18v w (vervang na 5v w de meeloopdraad gr in w. Vervang na 13v w de meeloopdraad w in gr), 1v gr, 1v w, 1v g, 2v rz, 2v g(vervang na 1v g de meeloopdraad gr in w) , 16v w, 2v g (vervang na 1 v g een meeloopdraad w in gr), 2v rz, 1v g, 1v w, 1v gr, 9v w (vervang na 5v w de meeloopdraad gr in w). Herhaal dit nog 2x. Bij de derde herhaling, wissel je na de laatste vlinder na 3v w de meeloopdraad rz in w.

Toer 19.
8v w, 4v g (vervang na 1v g een meeloopdraad w in gr), 2v w, 1v gr, 18v w, 1v gr, 2v w, 4v g, 16v w, 4v g, 2v w, 1v gr, 9v w. Herhaal dit nog 2x. Let op dat de kleurwissel met grijs niet meer hoeft in de herhalingen.
Na de laatste herhaling en de laatste vlinder: vervang na 2v w de meeloopdraad g in w. vervang na 5v w de meeloopdraad gr in w.

Toer 20.
Haak deze hele toer wit.
Wissel 5 steken voor het einde van de toer 1 witte meeloopdraad voor een donkerblauwe.
Tel na of je nog steeds 216 steken hebt.

Toer 21.
Wissel bij de start van deze toer een meeloopdraad wit voor een donkerblauwe. Let op dat dit niet je witte draad is waar je de vorige toer mee haakte!
Na 5 v vervang je de laatste 2 witte meeloopdraden voor 2 donkergroene.

Toer 22.
Haak deze toer geheel in groen. Wissel 10 steken voor het eind een donkerblauwe meeloopdraad in een lichtblauwe. Wissel 5 steken voor het eind een donkerblauwe meeloopdraad in een lichtblauwe.

Toer 23-24.
Haak deze 2 toeren geheel in lichtblauw. Wissel na 5 steken in toer 23 een groene meeloopdraad in lichtblauw.
Wissel aan het eind van toer 24, de laatste 5 steken een groene meeloopdraad in goud.

IMG_2542Toer 25. Het patroon: 1v lbl, 3v g, 3v lbl, 3v g, enz. Je eindigt de toer met 2 v lbl. Vervang 5 steken voor het eind van de toer de groene meeloopdraad door geel.

 

Toer 26.
Het patroon: 1v g, 3v gl, 1v g, 1v lbl, enz. Je eindigt de toer met 1 v lbl. Als het kan, vervang dan ook de lbl meeloopdraad in gl. Dat geeft een mooier effect.

Toe1Knipselr 27.
Let op! Je begint net even anders dan het patroon aangeeft, ivm de verspringing. Je begint nu dus met 1v g, 4v gl, 1v g, 5v gl, 1v g, 5v gl, 1v g, enz. Zie de roze pijl. En kijk goed naar het getekende patroon. Je eindigt met 1v g. Je haakte deze toer met gl en g. Vervang 10 steken voor het eind en 5 steken voor het eind de twee andere draden (de meeloopdraden) in rood.

 

 

Knipsel3Let op! Het grote deel wat nu komt wordt grotendeels met rood gehaakt. De witte stippen heb ik wel telkens een rode meeloopdraad vervangen door een witte, om het witte echt wit te laten zijn!

Dus de rode delen haakte ik met 3 rode draden en 1 witte (deze witte draad is mijn haakdraad bij de stippen).

De witte stippen verving ik een rode meeloopdraad (dus niet de rode haakdraad!) voor een witte. Gelijk na een stip verving ik de witte meeloopdraad weer voor de rode.

Dit is belangrijk om het rode deel echt rood te laten knallen en in de witte stippen geen rode meeloopdraden te zien.

Let op!
Tel steeds nauwkeurig waar de witte stippen beginnen. Ik gebruikte 3 stekenmarkers om aan het begin van de toer uit te tellen waar de witte stippen moesten komen. 3 markers, omdat het patroon zich 3x herhaalt in de omtrek van de tas.

Toer 28.
Haak deze toer geheel in rood. Vervang na 5v bij aanvang de gele meeloopdraad in rood. Vervang na 10v bij aanvang de gouden draad in wit. Je hebt aan dreaden: 3x rood, 1x wit.

Toer 29.
Markers voor de witte stippen: steek 63, 135, 207. Haak volgens het patroon 1v w op die plekken.

Let op!
Je weet nu waar de stippen komen. Kijk goed naar het patroon en maak de komende toeren deze stippen af volgens de tekening. Denk aan het vervangen van de meeloopdraad rood naar wit en van wit naar rood.

Ik vermeld bij welke toer de steekmarkers geplaatst moeten worden voor de nieuwe stippen. Kijk verder goed naar het patroon en blijf steken en toeren tellen!

oilily tas - gerbelien (4a)Toer 31.
Markers: steek 8, 80, 152.

Toer 33.
Markers: steek 43, 115, 187.

Toer 35.
Markers: steek 24, 96, 168.

Toer 40.
Markers: steek 66, 138, 210.

Toer 45.
Markers: steek 16, 88, 160.

Toer 47.
Markers: steek 47, 119, 191.

Toer 49.
Markers: steek 31, 103, 175.

randToer 53.
Vanaf deze toer wordt er ook weer met goud gehaakt. Omdat het steeds maar 1 steek is. Vervang ik 5 steken van te voren een rode meeloopdraad in goud. En 5 steken na de gouden vaste, vervang ik deze gouden draad weer door rood.
Markers voor gouden vaste: steek 38, 110, 182.

 

Toer 54.
Het patroon: 5v r, 4v g, 8v r, 2v g, 10v r, 5v w, 2v r, 1v g, 1v r, 1v g, 18v r, 2v g, 8v r, 5v g. Herhaal dit nog 2 x.
De draden: 2 rood, 1 wit, 1 goud.

Toer 55.
In deze toer zie je enkele roze vasten. 5 Steken voor de roze vasten gehaakt moeten worden, verwissel je de witte meeloopdraad om voor roze. Let op; niet de rode haakdraad!
5 steken na het haken van de roze vasten vervang je de roze draad weer voor de witte haakdraad. Na de laatste witte steek in deze toer, kun je deze na 5 steken afknippen en vervangen door een roze meeloopdraad.
Het patroon: 2v g, 1v r, 2v g, 3v rz, 3v g, 5v r, 1v g, 2v r, 1v g, 1v r, 6v g, 4v r, 1v w, 4v r, 1v g, 1v r, 1v g, 10v r, 6v g, 1v r, 1v g, 2v r, 1v g, 5v r, 3v g, 4v rz. Herhaal dit nog 2x.

Toer 56.
Het patroon: 2v rz, 1v g, 8v rz, 1v g, 4v r, 1v g, 2v r, 2v g, 6v rz, 1v g, 8v r, 1v g, 1v r, 1v g, 9v r, 1v g, 6v rz, 2v g, 2v r, 1v g, 4v r, 1v g, 7v rz. Herhaal dit nog 2x.

Toer 57.
Het patroon: 1v rz, 1v g, 1v rz, 1v g, 8v rz, 1v g, 6v r, 1v g, 8v rz, 1v g, 8v r, 1v g, 9v r, 1v g, 8v rz, 1v g, 6v rz, 1v g, 8v rz. Herhaal dit nog 2x.
Na de laatste keer in deze toer de 6 rode vasten te hebben gehaakt, vervang je 5 steken later de rode meeloopdraad door roze.

Toer 58.
Deze toer heb je nog wel enkele rode vasten. 5 steken voor het rode cluster vervang je een roze meeloopdraad door rood. 5 steken na het rode cluster vervang je de rode meeloopdraad door roze.
Het patroon: 1v rz, 1v g, 1v rz, 1v g, 9v rz, 6v g, 1v rz, 1v g, 1v rz, 1v g, 6v rz, 3v g, 3v r, 2v g, 1v rz, 2v g, 4v r, 3v g, 6v rz, 1v g, 1v rz, 1v g, 1v rz, 6v g, 9v rz. Herhaal dit nog 2x.

Toer 59.
Het patroon: 1v rz, 1v g, 1v rz, 1v g, 16v rz, 1v g, 2v rz, 1v g, 7v rz, 4v g, 5v rz, 5v g, 7v rz, 1v g, 2v rz, 1v g, 16v rz. Herhaal dit nog 2x.

Toer 60.
Het patroon: 2v rz, 1v g, 17v rz, 1v g, 2v rz, 1v g, 28v rz, 1v g, 2v rz, 1v g, 16v rz. Herhaal dit nog 2x.

Toer 61.
Het patroon: 21v rz, 2v g, 30v rz, 2v g, 17v rz. Herhaal dit nog 2x. Als je de laatste gouden vasten hebt gehaakt in deze toer, is het aan te raden deze na 5 steken te vervangen voor een roze meeloopdraad. Dit gaat belangrijk zijn bij de afwerking van de tas. De achterzijde is dan egaal roze om te zien de komende toeren.

Toer 62-64.
Haak deze geheel in het roze. Hecht af.

Toer 65.
Hecht recht tegenover de afhechting van het roze een gouden draad aan. Haak met de kreeftensteek de laatste rand.

Voor de techniek van de kreeftensteek, zie het filmpje in het hoofdstuk Techniek.

IMG_2600

Het haakwerk aan de tas is nu klaar!
Gefeliciteerd! Je hebt het volbracht!

Om uit te printen:

Oilily-look-Like Zomertas

Ik ben heel erg benieuwd hoe het gehaakte deel van de tas is geworden. Laat je het me weten en zien?

Op de facebook pagina Maak het Hip, in De Hippe Haakgroep op facebook, of via contact@maakhethip.nl

 

Copyright 2015 ©. Niets uit dit patroon mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder toestemming van de eigenaar van: maak het hip, meer dan haken.

Als je de tas op social media deelt of waar dan ook, vermeldt er dan bij dat het een patroon is van: www.maakhethip.nl


Het werk is echter nog niet gedaan! Nu moet de tas nog gevoerd worden, eventueel verstevigd en de handvatten moeten er nog aan bevestigd worden.

Zie het hoofdstuk Techniek.