De Vlinder Tas

P1120903Ontdekken jullie ook hoeveel je kunt maken als je de haaktechniek Tapestry beheerst? En zijn jullie ook zo gek op die zachte en lieve kleuren, zoals roze, licht groen, licht blauw? Die combinatie vind ik zelf heel erg mooi! Daarnaast hou ik erg van vlinders. Voor veel mensen heeft de vlinder een bepaalde betekenis. Voor mij is dat de betekenis van echte, diepe vriendschap. Deze kun je eigenlijk maar met 1 persoon hebben in je leven. Dierbaar en onmisbaar.

Tijdens het haken van de Oilily-look-Like Zomertas, bedacht ik me hoe jammer het eigenlijk is dat de ronde bodem niet gezien wordt. Er wordt veel werk en tijd aan besteed, maar het is maar de onderkant. Waarom zou je die niet gewoon donker en effen houden? Staat vaak op de grond, toch? Natuurlijk denken wij haaksters en liefhebsters van tassen er anders over: elk aspect van de tas is toch belangrijk? Dus ook de bodem! Maar… die ronde vorm is wel heel bijzonder. En… een hele grote uitdaging! Want hoe ervaren je ook bent, qua haken, die ronde vlakken blijven een puntje van zorg! Hoe vaak wordt de platte pannenkoek geen kommetje?! Lastig, toch?!

Echter, ik zag daar een hele grote uitdaging in! Ik wilde heel erg graag een figuur haken in dat ronde vlak. Geen symmetrisch figuur, maar een asymmetrische. Eerst probeerde ik een ontwerp met bloemen. Dit werd niks. Ik kan het gebruiken als pannenlap, maar als je er bloemen in wilt zien, dan moet je heel goed kijken en creatief zijn! En toen vloog de vlinder mijn hoofd weer binnen. Dat zou leuk zijn! En zo werd dit patroon geboren. Spelen met ronde lijnen in een rond gehaakt vlak.

P1120913

Ik heb ook gekozen voor het weven van de band. Daarvoor heb ik mijn Inkle Loom gebruikt. Een heerlijk instrument, waar je je eigen banden op kan weven. Dit was mijn eerste probeersel, eenvoudig, maar past goed bij de tas.

IMG_3071

De binnenkant van deze tas heb ik weer verstevigd met placemats. Ik kocht een mooi stofje. Knipte 2 cirkels uit de placemats. Deze bekleedde ik met de stof. Vervolgens knipte ik een strook uit de placemats, zo breed als de tas en zo lang als ik wilde (bijna zo groot als het deel waar geen rits zit) Ook deze bekleedde ik met de stof. De stevige voor- en achterkant naaide ik aan de stevige bodem. Voordat ik deze in de tas plaatste naaide ik de rits op zijn plek. Vervolgens bracht ik de versteviging aan en als laatste naaide ik de voorkant van de tas op het geheel. De techniek met de placemats bekleden kun je ook vinden in het hoofdstuk Techniek op deze site.

P1120914

Aan de Slag?

Met het delen van deze tas, bleek weer, dat ook dit ontwerp heel enthousiast ontvangen werd! Dank jullie wel daarvoor! Het heeft even geduurd, maar nu is het toch mogelijk om het patroon van deze tas te ontvangen en er zelf mee aan de slag te gaan!

Het haken met deze techniek en het inhaken in ronde vlakken vraagt wel ervaring, maar ik ben ervan overtuigd dat de werktekening met tips en tricks voldoende is om jullie te helpen deze prachtige tas zelf te realiseren!

In het hoofdstuk Patronen op deze site kun je zien hoe je het patroon aan kan schaffen voor deze Vlinder tas.

Let op: het garen in het pakket is gebaseerd op mijn manier van haken. Ik haak strak en efficiënt, ik kijk goed naar welke kleuren ik het best mee kan laten lopen.

IMG_3228